BIRODALOM
Birodalmi tagság

Más országokkal egy birodalomba szerveződhetsz, így lehetőséget kaptok egymás segítésére.

A birodalomban résztvevő országok maximális számát a következőképpen kapjuk meg: a birodalmat alkotó országok korszakának átlaga + 2 (kerekítés lefelé történik). Azaz, ha a birodalomban részt vesz egy ország az 1-es, egy a 2-es, egy a 3-as korszakból, akkor a korszakuk átlaga (1+2+3)/3+2=2+2=4. Összesen tehát négyen vehetnek részt a birodalomban, azaz még egy ország csatlakozhat hozzájuk.

Az átlagszámításnál a kerekítés mindig lefelé történik. Tehát ha van négy 4. koros és egy 3. koros ország - azok átlaga: (4*4+3)/5+2=3,8+2=5,8 lefelé kerekítve 5. Új tagot majd csak akkor vehetnek fel, ha a 3. koros is 4. korba lép. (Vagy egy kis trükkel: ha a 3. koros néhány körre kilép a birodalomból, akkor a többiek bővíthetnek 2 újabb taggal is. Szóval beveszik az új embert, és ha az legalább 4. koros, akkor utána a nemrég kilépett 3. koros tag is visszajöhet.)

Jelenleg a birodalmak létszáma már az első kortól elérheti a 7 tagot. A 8. tagot viszont csak a fenti szabály teljesítése után lehet felvenni. Ezt az intézkedést a későbbiekben felül fogjuk vizsgálni, és elemezni az előnyeit és hátrányait.

A birodalmi tagság számos előnnyel jár:

 • információ megosztás (pl. kristálygömbök, kéminformációk)
 • egymás segítése (tevőleges és diplomáciai is - védőseregek küldése, közös akciók)
 • birodalmi raktárak építésével közös készletek felhalmozása (a 2. kortól)
 • lehetőség nyílik az országok specializálódására, munkamegosztásra, ami a korszakonként belépő új mágikus és alvilági egységek miatt egy idő után már elkerülhetetlen
 • stb.

A sok előny mellett azonban ez a tagság nagyobb felelősséget is jelent. Ha belépsz egy birodalomba, már nem foglalkozhatsz csak magaddal, figyelned kell társaidra is, megszüntetni a birodalmi tagságot pedig csak a birodalomban eltöltött 900 kör után lehet büntetlenül (ebbe beleszámít a szabi is).

Ellenkező esetben a birodalom felszámolása, vagy kilépés, kirúgás esetén az országokat retorziók érik, a birodalomban maradókat és a kilépőt is:

 • bent maradó(k)nál: +5 dekadencia, fele raktár- és pénzkészlet, -2 hangulat és -2 harci kedv.
 • kilépőnél: +15 dekadencia, fele raktár- és pénzkészlet, -5 hangulat és -5 harci kedv.

Szóval mindenki óvatosan használja ezeket a funkciókat!

Ha egyedül vagy egy birodalomban, akkor onnan bármikor kiléphetsz retorziók nélkül!

Birodalom alapítása

Ha egy birodalom tagja szeretnél lenni két lehetőséged van. Az egyik, hogy te magad alapítasz egyet, és abba toborzol tagokat. Az alapítás technikailag nem lesz nehéz - egyszerűen írd be a választott nevet, majd kattints az "Alapítás" gombra. A folytatásban aztán meg kell találnod azokat a játékosokat, akik csatlakoznának hozzád. Ha nincs kész terved, hogy kik legyenek ők, mindenképp keresd fel a diplomácia fórumot - azt direkt e célból hoztuk létre. Ott tudsz majd hirdetést feladni. Ha majd megérkeznek a felvételi kérvények, döntesz a tagság elfogadásáról vagy elutasításáról. Ezt a Birodalom menüpont Szavazások almenüjében teheted meg. (Arra azonban figyelj oda, hogy a szavazásban a már felvett tagok is részt vesznek, így pl. egy harmadik tag megválasztásához a másik ország támogatása is szükséges!)

Jelentkezés más birodalomba

A birodalmi tagság másik módja, hogy egy már létező birodalomhoz csatlakozol. Természetesen ezt csak akkor teheted meg, ha még "kötetlen" vagy. Ha sikerült kiválasztanod a birodalmat (a diplomácia fórum ilyenkor is nagy segítség lehet), írj egy bemutatkozó levelet, és küldd el nekik. Ezt a "felvételi kérelem" részben tudod megtenni. A birodalom tagjai majd szavazás útján döntenek a beválasztásodról.

Nem lehet jelentkezni egy adott birodalomba, ha

 • az újabb tagot már nem tud felvenni
 • valamelyik tagjával érvényes hadüzeneted van.
Szavazások

Ha bent vagy egy birodalomban, a menün belül további oldalak nyílnak majd meg neked. Egyik ilyen a szavazások. A következő témákban lehet indítani őket:

 • Vezér kijelölése
 • Tag kirúgása
 • Egyéb

Vezér kijelölésében értelemszerűen egyszerre csak egy szavazás indítható, de egyébként kezdeményezhető bármennyi.

Minden szavazás abszolút többséggel dől el. Tehát nem kell feltétlenül minden tagnak szavaznia, ha 7 tagból 4 igennel szavazott, automatikusan elfogadják, mivel a többiek ezen már úgysem tudnak változtatni. A szavazati többség egyben azt is jelenti, hogy döntetlen szavazás esetén a szavazás NEM-mel zárul. Tehát, hogy a szavazásra került téma elfogadásra kerüljön, több IGEN szavazat kell, mint NEM szavazat + a tartózkodók összesen.

A fent leírtakból következik, hogy egy 2 tagú birodalomban 1 fő semmilyen döntést nem hozhat egyedül. Pl. ha a társad folyamatosan szabin van, és te szeretnél megszabadulni tőle - nélküle ez sem fog menni. Ilyenkor legjobb az, ha írsz egy adminnak vagy a support@lemuria.hu-ra, hogy segítsenek. Esetleg kilépsz te magad a birodalomból, és újat alapítasz.

Vezér

A birodalom alapítója automatikusan a birodalom vezére is lesz egyben. Ha az illető később mégsem alkalmas erre, ez bármikor megváltoztatható (lásd. fentebb a Szavazások címszó alatt). Ez a poszt viszont nem jár együtt semmi tényleges hatalommal a szövetségesek felett. Minden lényeges kérdésben közös döntések születhetnek a szavazások során - a vezér voksa pedig itt ugyanannyit ér, mint bárki másé. (Döntetlen szavazás esetén sem számít külön, hogy mire szavazott- ilyenkor a szavazást a tagok nem támogatják.)

Hogy a gyakorlatban mekkora hatalma van a vezérnek, az egyedül tőletek függ. Kialakíthatóak laza demokratikus, és diktatórikus birodalmak is. Vannak emberek, akik alkalmasak irányításra és szervezésre, vannak, akik kevésbé. Kritikus helyzetekben - pl. háború - lehet hogy jobb, ha egy ember irányít, és nem mindenki a maga feje után megy. :) De ezt döntsétek el ti!

Birodalom menü
Birodalmi fórum
Itt tudtok beszélgetni egymással. Hasonlít a fórumok menüben található fórumokhoz, azzal a különbséggel, hogy ezt csak a birodalom tagjai olvashatják, és ők is írhatnak ide. A fórum nincs moderálva.
Jegyzetek

Ugyanúgy működik, mint az Üzenetek menü megfelelő része, csak ide a birodalmon belül bárki írhat. Ha van valami feljegyeznivalótok, itt elmenthetitek. A jegyzet mérete limitálva van, tehát nem tárolhatsz benne túl sok karatkert. Amennyiben a kiegészítéssel már túllépnéd a limitet, akkor az nem mentődik el. Ha egyszerre többen szerkesztitek, akkor előfordulhat, hogy valamelyikőtök beírása elveszik, ezért erre figyeljetek oda.

Birodalmi raktár (készletek)

Itt tárolható a birodalmi készlet, ami szabadon hozzáférhető az egész birodalom számára. A birodalmi raktár kapacitását a tagok által épített birodalmi raktárak kapacitásának összessége határozza meg (bónuszok nem hatnak rá!). Viszont csak azok a tagok férnek hozzá, akiknek van ilyen épületük. (2. korban a birodalmi raktár tudomány kikutatása után építhető) A birodalmi raktár nem lopható, nem fosztható.

A birodalmi raktár kapacitása megegyezik a raktár alapkapacitásával (bónuszok nélkül). A raktárkapacitást a készletek táblázatban tudod megnézni.

Figyelem! A birodalmi raktár sima raktárból építhető, azaz annyi birodalmi raktárat építhetsz, amennyi sima raktárad van. De vigyázz, mert ha átépíted, az csökkenti a sima raktáraid számát. Azaz, ha volt 10 raktárad, elindítasz 2 birodalmi raktár építést, akkor 8 raktárad fog maradni. Eltűnik 2 raktárnyi készleted, míg a birodalmi raktárak kapacitását megnöveled 2 raktárnyival. Érdemes úgy átépíteni, hogy egyszerre épüljön 1 raktár és 1 birodalmi raktár. Raktárat üres ha-ra lehet építeni.

Krónika
Itt tekinthetők meg a birodalom, illetve tagjainak katonai eseményei az elmúlt 72 körből. A megjelenítés megegyezik az egyéni krónikáéval.
Kristálygömbök
A birodalom tagjai által az elmúlt 72 körben készített kristálygömböket tartalmazza.
Néplázítás

Lehetőséged van saját országodon belül lázadásokat szervezni. A lázadások károkat okoznak országodban, de ennek ellenére előnyös hatásuk is lehet, mivel csökkentik a dekadenciát. Lázítás esetén a katonaságod automatikusan szembeszáll a lázadókkal és leveri a lázadásokat.

Jellemzők:

 • Lázítani csak akkor lehet , ha minden sereged az országodon belül tartózkodik.
 • A lázadások közben katonai-, mágikus-, alvilági akciókat indítani nem lehet (kivéve kristálygömb varázslat és a varázslatok felmérése).
 • A lázadások leverése 10 körig tart , és a végére sok katona elhullik és több terület is elszakad az országtól (arányaiban kicsit több, mint ha valaki sikeresen megtámadna).
 • A területeket ugyanúgy véletlenszerűen veszíted el , mint ellenséges támadás esetén.
 • A lázadás végére 10-zel csökken a dekadenciád, de ez nem fix érték, mert a csökkenés függ a harcoló seregeid nagyságától (pl. piacra kitett sereg csökkenti), és a pontlistán elfoglalt helyezésedtől is. (Tophoz közeledve csökken az érték).
 • A lázadások miatt a hangulat 5-tel csökken a lázadás elindítását követő pár körön belül.

A különböző országoktól lázadások miatt elszakadó területek nem vesznek el, hanem szétosztva, véletlenszerűen csatlakoznak az adott napon leginkább a pontlistában felfelé támadó országokhoz. Bővebben ld. a háború menüben a dicső támadások címszó alatt.

Békeszerződések, hadüzenetek

Lehetőséged van más országokkal békeszerződést kötni, vagy hadüzenetet küldeni nekik. Hadüzenetből maximum 5-öt, békeszerződésből pedig 3-at tudsz küldeni. Fogadni mindkettőből bármennyit lehet. Békeszerződésnél a korlátozás szerint nincs különbség aközött, hogy te küldted, vagy csak fogadtad, ha elérted a 3 békeszerződést, onnantól már csak fogadni tudsz.

A békeszerződés abban a pillanatban lép életbe, ha azt a küldéstől számított 24 körön belül a másik fél elfogadja. Ha nem fogadja el, akkor nem történik semmi se, egyszerűen a határidőt követően eltűnik a menüből.

A hadüzenet a küldéstől számított 24. kört követően lép életbe. Hadüzenet nem küldhető a visszavonástól számított 48 órán belül újra.

Ha valakivel érvényes békeszerződésed van, akkor ellene semmilyen akciót nem tudsz végrehajtani, még infószerzőt se. Segíteni se tudjátok egymást, és nem is szabad!

Ha valakivel érvényes hadüzeneted van, akkor ellene lehetővé válnak plusz katonai akciók. Ezek a hadjárat, gyarmatosítás, felperzselt föld és a hosszú hadjárat. Az akciókat mindkét fél alkalmazhatja a másik ellen, nem csak a küldő.

A szerződések felbomlási ideje egységesen 24 kör.

Oldal tetejére