STATISZTIKA
Férőhelyek
Itt követheted nyomon, hogy lakosaid, egységeid számára hány férőhely van biztosítva országodban.
Ha több férőhely van, mint lakos vagy/és egység természetesen nincs gond. Túl sok üres férőhelyet tartani azonban hosszú távon nem praktikus, ugyanis minden beépített hektár 35 ponttal növeli a pontszámodat. Ha beépíted, de ezeken a helyeken nem lakik sereg (mágia, alvilág), úgy az épületek csak feleslegesen növelik a pontszámodat és veszik el a területet más fontosabb épületek elől.

Figyelem! Üres területen is élnek lakosok - alapból 10 lakos fér el egy üres hektáron, erre is kihatnak a férőhelybónuszok. Tehát ha sok beépítetlen területed és sok munkásod van, ne csodálkozz, ha nagy építkezésbe kezdesz, akkor munkáshiányban találod magad!

Férőhelyek túltöltése

Ha a lakosságnak nincs elég férőhelye, következő körváltáskor a felesleg elhagyja az országot.

Ha valamelyik egység (katonai, mágikus, alvilági) számára nincs elegendő férőhely, nem lépnek le azonnal , csak ha 50%-nál is nagyobb a férőhelyhiány. Ilyen esetben az 50% fölötti rész elhagyja az országot.

  • Ha katonákról van szó, először az úton vagy távol lévő seregek lépnek le! Otthon lévő sereg esetén először az alacsonyabb koros egységek, majd az adott korszakbeliek a legalacsonyabb kp igényűtől kezdve a legdrágábbig. (védő, gyalog, támadó, elit védő, elit támadó, gép - ilyen sorrendben.)
  • Mágia esetén Sámán, Pap, Druida, Gyógyító - ilyen sorrendben hagyják el az országot.
  • Alvilág esetén Tolvaj, Kém, Orvgyilkos, Szabotőr - ilyen sorrendben hagyják el az országot.

A férőhelyek túlzsúfoltsága hatással van az egységek harci kedvére! 10%-ig eltűrik, de onnan fokozatosan romlik a harci kedvük, amíg 50%-nál páran le nem lépnek.

A túltöltésnek akciózáskor közvetlen negatívan hatása van! Támadáskor a támadó sereg erejét korrigáljuk a túltöltés mértékével!

Tehát ha 1000 barakkhely van és 1200 katonával mész támadni a támadóerő 1200/1.2=1000 lesz.
Ha 1000 barakk van, és 200 otthon marad és 1000 támad, akkor a támadóerőd 1000/1.2=833 lesz, de marad otthon is 200/1.2 =166 védőerő.
Ugyanez érvényes a mágikus és alvilági egységekre is!

A hajók is 50%-os túltöltésig bírják, efölött összeütköznek és elsüllyednek. Azonban a hajók túlzsúfoltságának semmilyen negatív hatása nincs az országra nézve.

Foglalkoztatás

Itt láthatod, hogy hány munkásod ill. bölcsed dolgozik az épületeidben, ill. hányan maradnak munka nélkül. Ha nincs elég munkásod vagy/és bölcsed, az épületeid egy része nem működik.

A legtöbb épületben 20 munkás (15-60 éves lakos) dolgozik. Kivételek:

  • a halászfaluban 12 munkás
  • a palotában 1000 munkás
  • a könyvtárban 20 bölcs (60 éven felüli lakos) dolgozik.

A lakóépületek (ház, villa, kúria) működtetéséhez nincs szükség lakosra, ezek nem is látszanak az Üzemelés menüben.

Azt, hogy munkaerőhiány esetén mi működjön, az Üzemelés menüben állíthatod be.
Amennyiben több munkásod vagy/és bölcsed van, mint Munkahely (Kapacitás) egy részük munkanélküli marad, ezek természetesen nem fizetnek adót.

Oldal tetejére