ÜZEMELÉS

Az üzemelés menü nagyon fontos, ha nincs jól beállítva, előfordulhat, hogy országodban leáll minden tevékenység. Itt határozhatod meg, hogy embereid mekkora prioritással működtssék a különböző épületeidet.

A "Sorrend" oszlopban megadott szám szerint: minél kisebb ez a szám, annál nagyobb elsőbbséggel látják el a munkások azt a típusú épületet esetleges munkaerőhiány esetén.

A legtöbb épületben 20 munkás (15-60 éves lakos) dolgozik. Kivételek:

  • halászfalu (12 munkás)
  • palota (1000 munkás)
  • könyvtár (20 bölcs (60 éven felüli lakos))

A lakóépületek (ház, villa, kúria) működtetéséhez nincs szükség munkásokra, ezek nem is látszanak az Üzemelés menüben.

A "Szünet" oszlopban szükség esetén le lehet állítani épületeket, amivel elérhető, hogy munkaerőhiány esetén is működjön minden típusú épületből legalább egynéhány darab.

A "Státusz" oszlop mutatja hogy "U" = üzemel egy épülettípus vagy "L" = munkáshiány miatt leállt. A szünet oszlopban leállított épületek is üzemelő jelet kapnak.

Az utolsó, "Üzemel" oszlopban leolvasható, hogy melyik épületből hány darab üzemel, ugyanez százalékosan, és legvégül a jelenlegi prioritási sorrend szerinti maximális ellátottság.

Ha pl. a barakk van legalul, és munkásokat rabolnak tőled, akkor hiányozni fog közülük mondjuk 560 fő - ennyi kellene ahhoz, hogy minden épületed üzemeljen. Ez azt jelenti, hogy 28 barakk le fog állni, ami alapesetben 1400 katona férőhelyének elvesztését jelenti. Ezt kiküszöbölendő javaslat, hogy barakk, templom, tolvajlak felül legyen a sorrendben, és ha sok üres helyed van, akkor inkább kapcsold ki őket te magad, így téve szert munkanélküliekre ideiglenesen. Hogy miket teszel a végére, az lehet népfüggő is. Mindenesetre a bányák, képzőközpont (ha nincs munkanélküli, akkor csak átképzés lehetséges) építési telep ha leáll, kisebb kárt okoz az országodnak, mint a barakk, szentély, raktár, vagy tanya. A könyvtárak utolsó helyre történő sorolása nem jelent megoldást, mert azt nem munkások, hanem bölcsek üzemeltetik. (a könyvtárnak teljesen mindegy, hogy hova helyezzük az üzemelésben)

Fontos!
Ha olyan épületet foglalsz el, amit még nem tudsz használni (hogy melyek ezek, azt az épületek táblázatban nézheted meg), akkor érdemes kikapcsolni a működésnél, ha nem akarod lebontani, ugyanis ha bekapcsolva hagyod, akkor elveszi a munkásokat más fontosabb épületek elől (annak ellenére, hogy termelni nem fog).
Ha új épületet építesz, akkor az az üzemelés alján jelenik meg. Ilyenkor érdemes beállítani. Továbbá ha egy épülettípusból az összeset átépíted magasabb szintűre (pl. barakkokat kaszárnyává), és ezután foglalsz ilyet, akkor az is az üzemelési sorrend aljára kerül.

A prioritás nem csak a munkások szempontjából fontos, hanem e szerint történik a körváltáskor a termelés frissítése is. Ha bizonyos fajta nyersanyagból nincs minden épületednek elegendő, akkor az is a prioritás szerint oszlik el. Pl. fát használ a pénzverő, a kovács és a hajógyár is. Ha a háromból csak kettő ellátásához elegendő fát termel országod, akkor a fát az a két épület fogja megkapni, amelyik a prioritás szerint előrébb áll.

Tanácsok a beállításhoz:

  • A raktárak, birodalmi raktárak, a férőhelyet adó épületek (barakk, kaszárnya, laktanya, szentély, templom, panteon, tolvajlak, rablótanya, banditaszállás), valamint a kikötők legyenek felül, mivel ezek leállása komoly károkat tud okozni.
  • Mivel az épületek a prioritás szerinti sorrendben frissülnek körváltáskor, ezért érdemes úgy beállítani, hogy a bányák feljebb legyenek, mint a pénzverő és a kovács.
  • Az építési telepet azon épületek elé érdemes rakni, amiknél fontos, hogy az építés körében üzemeljenek (pl. piac, bank, raktár).
Oldal tetejére