PIAC
Általános leírás

A piacon lehetőség van áru és egységek adására, vételére. Így lehetőség van olyan dolgokra szert tenni, amiből nincs elég, illetve meg lehet próbálni eladni a fölösleget bármiből, és így pénzhez jutni.
A játék során érdemes folyamatosan tájékozódni az aktuális árakról. Gyakran előfordul, hogy az árak (pillanatnyilag) irreálisan magasak vagy alacsonyak. Ilyenkor egy-egy jól időzített eladással vagy vétellel sok pénzt lehet megspórolni vagy keresni.
Ezenkívül a játék kezdetén és korszakváltásoknál azt érdemes megnézni és eldönteni, hogy az adott korban mik azok az árucikkek, amiket érdemes a piacról beszerezni, mik azok, amiket érdemes megtermelni magunknak, és esetleg olyan árucikkel is találkozhatunk, amelyet népünkből vagy stratégiánkból adódóan érdemes eladásra is termelni.

A piacra kiindulásként naponta egyszer lehet belépni (kivétel a föníciai nép, ő 3-szor tud). Egy belépés maximális időtartama 20 perc, ennyi időnk van rá, hogy elintézzük, amit akartunk, vagy ha van, akkor új belépőt kell felhasználnunk. A belépők számát növelhetjük:

 • föníciai népre váltással (+2 piacbelépő/nap)
 • oligarchia államformával (+1 piacbelépő/nap)
 • piac építésével (+1 piacbelépő/nap/1% működő piac)

Egy országnak egy nap maximum 5 piacbelépője lehet.

Ha piac építésével szeretnénk új piacbelépőre szert tenni, akkor ügyeljünk az alábbiakra:

 • 100 hektár esetén 1 piacra van szükség, de 101 hektár esetén már 2-re a +1 piacbelépő aktiválásához!
 • A piacoknak üzemelniük kell, hogy megadják a plusz belépőt!
 • Ha az építés körében már szeretnénk is kimenni a piacra, akkor az üzemelésben tegyük az építőtelepeket a piac elé, így ami abban a körben megépül, azonnal be is üzemel!
 • Területszerzéssel jött piac nem üzemel be a foglalás körében, ha van elég munkás, akkor se!

A piacbelépők éjfélkor frissülnek, ekkor mindenki megkapja újra a napi belépőit. Ekkor a karavánforgalom is lenullázódik. A piacbelépők nem halmozódnak, a felhasználatlan piacbelépőket átvinni másnapra nem lehet!

Piacból egyetlenegy van, ugyanazt a piacot használja a lemuria összes játékosa, de mindenki csak azokat az árukat látja a piaclistán, amelyek előállításhoz már megfelelő korszakbesorolással rendelkezik. (ha ő maga nem tud olyat gyártani, mert nincs hozzá tudománya, de már abban a korban van, ahol gyártható az adott áru, akkor tud vele kereskedni) Kivételt képeznek a katonai egységek, azokból mindenki csak a saját korának megfelelő illetve az eggyel korábbi korszak egységeivel tud kereskedni.

A piacon folyamatos a kereskedés. Minden egyes tranzakció (eladás vagy vétel) után frissül a piac tartalma. Ezért ha kezdetben nem is találod azt az árut, amit meg akarsz venni (vagy éppen az árát nem tartod megfelelőnek) célszerű a belépőd 20 perce alatt többször is visszanézned a piacra, mert lehet, hogy időközben megérkezik az az áru, amit keresel.

Ha vásárolni akarsz, akkor minden esetben a piacon lévő legolcsóbb árut mutatja a program, illetve azt a mennyiséget, ami rendelkezésre áll belőle. Hogy mögötte milyen áron és mennyi van, azt nem tudod, amíg az olcsóbb árut meg nem veszed. Előfordulhat, hogy kevesebb árut sikerül megvenned, mint amennyit beírtál vételi szándékkal. Ez azért van, mert azalatt, amíg beírtad az összeget, mások már egy nálad korábban végrehajtott vásárlással csökkentették az áruk darabszámát. A maradék természetesen a tiéd, csak kevesebb, mint amennyire kezdetben számítottál. Az is előfodulhat, hogy a látott és kért árú termékből egy darab sem marad, ilyenkor "Nincs elegendő áru" tartalmú üzenetet kapsz.

A piacon bármilyen árut felajánlhatunk, de természetesen nem biztos, hogy valaki meg is veszi. A piacra kiküldött áru a kiküldéstől számított 20-80 percen belül kerül a piacra. A piacra kitett áruk visszahívására nincs lehetőség!

Figyelem! Amennyiben katonai, alvilági, vagy mágikus egységeket bocsátasz áruba, azok amíg kint vannak a piacon, nem tartoznak országodhoz. Nem jelennek meg abban a létszámban, amit a gömböd tartalmaz, és zsoldot sem kell fizetned nekik. Amennyiben az országodban nem volt nekik férőhelyed, úgy ezek az egységek megnövelik a pontszámodat. A piacon lévő seregek csökkentik a dekadenciacsökkenés mértékét. (pl. ha éppen lázítasz, és kirakod a sereged 1/10-ét a piacra, akkor a dekadenciád 10 helyett 9-et fog csökkenni.)

Ha valaki megveszi az árut, akkor az eladó a tranzakciót követően 30-45 perc múlva kapja meg az eladott áruja után járó pénzt.

Ha nem kel el az áru, kiérkezéstől számított 30 kör után kerül vissza az áru 90%-a, 10% a kezelési költségek miatt levonásra kerül. Ha a kirakott áru 10%-a nem egész érték, akkor felfelé kerekít (tehát pl. 1 db áru esetén az egészet levonja kezelési költségnek). Ha a visszakerülő áru az aktuális piaci átlagárnál 100%-kal drágább, vagy 50%-kal olcsóbb, akkor elkobozzák!

A visszaérkező árunak célszerű helyet szorítani a raktárban (birodalmi raktárban), vagy beüzemelni egy újabb piacot, hogy azonnal vissza tudjuk rakni eladásra, különben a raktárban el nem helyezhető áru a körváltáskor elvész!

Korlátozások:

 1. A piacra kitett áruk maximális egységára 300.000 dénár lehet.

 2. A piacra nem lehet kitenni

  • 10 dénár alatti terméknél az aktuális piaci átlagárnál 4x magasabb vagy 4x alacsonyabb áron,
  • 10 dénár feletti terméknél az aktuális piaci átlagárnál 2x magasabb vagy 3x alacsonyabb áron árut.

  Az aktuális piaci átlagár az elmúlt 24 órában a piacon elkelt áruk árából jön ki.

 3. A katonai, mágikus és alvilági egységek esetében ezen kívül az előállítási költség 70%-nál olcsóbban sem lehet piacra tenni az adott egységet. Az előállítási költség alatt a súgóban szereplő képzési ár értendő, nem pedig a népi bónusszal módosított értékek. (Pl. a héber annak ellenére, hogy 800 dénárból képez ki egy sámánt, ő is minimum 1000*0,7=700 dénár áron tudja kitenni eladásra, nem pedig 800*0,7=560 dénárért.)

 4. A piacon egyszerre maximum 100 tételed lehet kint. (tétel: egyfajta áruból egyszerre kitett mennyiség. pl: 10000 gabona x dénárért = 1 tétel, 5000 gabona x dénárért és 5000 gabona y dénártért = 2 tétel, 100*1 gabona x dénárért = 100 tétel). Ha már megvették valamelyik árudat, az nem számít tételnek. A 100 tétel nem egy napra vonatkozik, hanem egy adott pillanatban egyszerre ennyi lehet kint a piacon maximum.

Ha a korlátozások ellenére túl magas, vagy alacsony áron tennéd ki a piacra az árud, a program nem engedi, figyelmeztetést küld. Ilyenkor célszerű az eladási ár kívánt irányú módosításával újra megpróbálni a kihelyezést a piacra.

A piacra kitett áruk szabi alatt is megjelennek, és mások meg tudják vásárolni. Az eladott áruk bevétele nem folyik be, mivel annak következő körváltáskor kell megjelennie, így az ország visszajövetele utáni első körváltáskor realizálódik az adott ország készletei között. Ha az árukat nem sikerült eladni, akkor azok még a szabi alatt visszajönnek a kirakástól számított 30. kört követően (vagy elkobozzák őket).

A piac egy adott napi összforgalmáról, és az aznap legmagasabb piaci bevételt elérő országról a statisztika menüben az érdekességek között találsz információt.

Karavánok és fogadók

Alapban minden ország 5.000 dénár/hektár értékű árut vehet a piacon. A piacról és a piacra karavánok szállítják az árut. Ezek fogadókban pihennek meg, amit külön fel kell építened számukra (2. szinttől). Minden fogadó 500.000 dénárral növeli a naponta piacról vásárolható áru értékét. Ha nagy tömegű áruval kereskedsz a piacon (ez a korváltás utáni seregcsere kapcsán gyakran előfordulhat) fontos, hogy tisztában legyél a karavánforgalommal, mert nem vásárolhatsz korlátlan értékű árut, csak annyit, amennyit az aktuális karavánforgalmad enged!

Akkor is kereskedhetsz, ha nincs fogadód, az utcán is megállnak a karavánok, de csak ha útban esel nekik, kerülőt nem sokan fognak megtenni miattad, sokkal szívesebben járnak arra, ahol sűrűbben vannak fogadók.

Piac menü

Az oldalon mindig láthatjuk, hogy mennyi belépőnk van az adott napon, illetve ebből mennyi szabad még. Ugyancsak láthatjuk, hogy a karavánok a napi kapacitásuknak hány százalékát merítették ki, mennyit tudunk még forgalmazni az adott napon. Látható továbbá, hogy hány percig érvényes még a piaci belépőnk, illetve hogy milyen áruink vannak a piacon, milyen áron és mennyi ezeknek az értéke.
Ha belépünk a piacra, akkor felsorolva fogunk látni minden olyan anyagot, árut, amit az adott korszakban el lehet érni, illetve amivel megengedett a kereskedés. Az áruk száma korszakonként növekszik, tehát egyre nagyobb lehetőség nyílik a piacozásra. Az oldalon láthatjuk az aktuális árakat, valamint hogy nekünk mennyi van az adott árukból. Itt tudjuk eladni, illetve venni az árukat.

Oldal tetejére