DEMOGRÁFIA

A lakosság nagysága és összetétele folyamatosan változik: születnek, házasodnak, elhunynak, esetleg háborúban elesnek. Országod népessége 2 nemre és 6-6 15 évet átfogó korcsoportokra van osztva. Ezek közül a 0-15 évesek még nem dolgoznak. Az élveszületések aránya a 15-45 éves nők számának a függvénye. Kiinduláskor 1 nőnek átlagosan 4 évente születik 1 gyereke, és ez 48%-ban lány, 52%-ban fiú lesz. Az épületeket a 15-60 éves lakosok működtetik, kivéve a könyvtárakat, itt kizárólag 60 év fölöttiek, bölcsek dolgoznak. Hadseregbe besorozni a 15-30 éves férfi korosztályból tudunk.

Születésszabályozás

Ha felfedezel születésszabályozással kapcsolatos találmányt, megjelenik a Demográfia menüben egy új panel. Itt a születések számát lehet szabályozni, azaz meg lehet határozni, hogy egy nő szülőképes korában (15-45 év között) hány gyermeket szüljön. Természetesen minél alacsonyabb a halálozás, annál kevesebb születésre van szükség, hogy a lakosságot szinten tartsuk. A születések száma 2.00 és 9.99 között állítható de ezt a felfedezett találmányok határozzák meg pontosan.

Fontos! Az az ideális, ha egy adott koros születésszabályozás tudomány mellé megvan az összes addig kikutatható halálozást csökkentő tudomány is. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy kevesebben születnek, mint amennyien meghalnak. A lakosság nem fog teljesen kipusztulni, hanem egy olyan értékre fog beállni, amelyet a bevándorlás mértéke szabályoz (lásd alább). A születésszabályozás konkrét hatása, hogy kevesebb gyerek lakik az országodban, amelyek a csökkentett halálozás következtében nagyobb eséllyel élik meg a felnőttkort - így nagyobb lesz a munkásaid, bölcseid aránya, mint egyébként. Ennek azonban megvannak a hátrányai is: országod lassabban regenerálódik egy lakosrablás, gyilkolás után, valamint lassabban töltődnek fel az üres helyek ütés után. Nagy ütemű képés esetén is gyorsan tud fogyni a lakosság, ezáltal a képzést is lassíthatja, ha nagyon alacsony a születés.

Tanácsok a születésszabályozás beállításához:

  • Ha több bölcsre vagy munkásra van szükséged, vedd alacsonyra a születésszabályozást! Ekkor kevesebb gyermek születik, így az összlakosságon belül kevés lesz a gyerekkorú, több lesz a munkás és a bölcs.
  • Ha hirtelen sok üres helyed keletkezett (pl. ütöttél, leloptak munkásra, lakosra, stb.), akkor pár körig vedd magasabb értékre, majd mikor megteltek az üres helyek, vedd vissza alacsonyra!

Mindez azonban idő kérdése, nem egy körön belül érezhető az állítások hatása!

Bevándorlás

Amennyiben több mint 100 lakosodnak van üres hely az országodban, megindul a bevándorlás és minden körben az aktuális hiányod 6%-a vándorol be.

Oldal tetejére