KÉSZLETEK
Termelés - fogyasztás

A "Készletek" menüpont alatt tudod megtekinteni anyagháztartásod folyómérlegét.
A "Készlet" oszlopból olvasható le, mit tárolnak jelenleg a raktárépületeidben, a "Kapacitás" oszlop jelzi, hogy raktáraidba mennyi fér összesen az adott anyagból, a "Szabad" oszlop pedig azt, hogy mennyi üres hely van még.
A "Termelés" oszlop mutatja, hogy ipari és bányaépületeidben körönként mit állítanak elő. A"Fogyasztás" oszlop az országod elméleti körönkénti fogyasztását mutatja. Ez nem azonos feltétlenül a valódi fogyasztással ! (magyarázat alul)
Az "Egyenleg" oszlop pedig a körönkénti többletet ill. hiányt mutatja. Szintén itt figyelmeztet a játék, ha egy anyagból kevesebb, mint 72 órára elegendő mennyiségű a raktárkészleted. Nem számítanak bele a következő dolgok:

  • Piaci árucsere eredménye, se áru/egységek, se pénz vonatkozásában
  • Katonai, mágikus, alvilági akciók hatása (de pl. többkörös varázslatok rúnafogyasztása igen!)
  • Birodalmi készletmozgások

Fogyasztás oszlop értelmezése: Az itt látható értékek azt mutatják, mennyi lett volna a fogyasztás az országodban optimális esetben az utolsó körben. A gyakorlatban a valós fogyasztás mindig azonos vagy kevesebb mint a kijelzett érték.

Példa 1: Ház építése zajlik de nincs üres területed, ezért az építkezést nem sikerült végrehajtani. Ekkor a fogyasztás oszlop jelezni fogja, hogy mennyi nyersanyagot használt volna fel ha sikerül az építkezés. Ez esetben természetesen valódi fogyasztás nem történik, de a kijelzés mégis ezt mutatja. Ennek a magyarázata, hogy így valós képed lehet arról minek kellett volna történnie az országodban, ellenkező esetben a kijelzés nagyon megtévesztő lenne.

Példa 2: Egyszerre képzel támadókat, gyalogosokat és védőket, Mindegyikből körönként 3-3-3 egység készülne el, de nincs elég pénzed hozzá. Ez esetben azt fogja mutatni a fogyasztás, hogy mennyi dénárra lett volna szükség ha minden egység képzése sikeresen meg is történt volna. Levonni csak annyit von viszont le amennyit valójában sikerült kiképezni. Viszont a kijelzés miatt nem leszel megtévesztve mert ennek ellenére pontosan látod, mekkora kiadásokkal is kell igazából számolnod körönként. Hogy még világosabb legyen, képzeld el, hogy 1 katonára sincs elég pénzed körönként. Ez esetben, ha a program nem azt mutatná mennyi pénzre lett volna szükséged az utolsó körben, hanem a valódi fogyasztást, akkor te nem vennéd észre, hogy baj van, mert a fogyasztás azt mutatná, hogy minden rendben, senkinek nem kell pénz, nem is fogyott, tehát nincs gond. Pedig a valóság nem ez.

Természetesen a valódi fogyasztás és a mutatott érték rendesen működő gazdaság esetén azonos adatokat mutatnak, de teljes anyaghiány és hasonló extrém körülmények között furcsának tűnő adatok is megjelenhetnek. A kijelzés ez esetben is helyes, csak azt kell megérteni, hogy ez nem a valós fogyasztás, hanem csak elméleti, ami extrém esetekben extrém adatokat produkálhat. Ez viszont mindig arra utal, hogy valami nem optimálisan zajlik az országban.

Készletek

Itt láthatod az országodban lévő készleteket.

Fontos: Ha magad még nem tudsz előállítani egy anyagot (nincs olyan épületed, hiányzik egy találmány), de már elérted a megfelelő korszakot, a piacon kereskedhetsz vele! Amennyiben olyan anyagot szerzel, amely még nincs a korszakodban (pl. fosztogatsz felsőbb korost, vagy lebontasz felsőbb korostól szerzett épületet), akkor az ugyanúgy elraktározódik, de csak akkor mutatja a készletek közt, amikor eléred azt a kort!

A játékban lévő összes termelhető és felhasználható készlet listáját a készletek táblázatában nézheted meg.

Oldal tetejére